Wat is de campagne ‘Gastvrije Gemeente’?

Er zijn in Vlaanderen en Brussel heel veel mensen die zich inzetten voor asielzoekers en vluchtelingen. Ze zorgen voor een warm onthaal en helpen nieuwkomers om te integreren. Met onze campagne ‘Gastvrije Gemeente’ zetten we hen in de kijker. De campagne is ondertussen aan de vijfde editie toe.

Samen met een grote groep partners gaan we op zoek naar gastvrije initiatieven en verzamelen we deze op www.gastvrijegemeente.be in verschillende categorieën zoals scholen, verenigingen, individuen en bedrijven. De voorbije jaren verzamelden we zo heel wat pareltjes: van een schoolactie voor Syrië over André die zijn huis deelt met Afghaanse vluchtelingen tot een tekenworkshop voor vluchtelingen.

In de kijker

Met de campagne maken we gastvrije initiatieven zichtbaar en inspireren we iedereen die zich gastvrij wil opstellen. We laten zien dat er al heel wat gebeurt. Zo brengen we een breed publiek op een positieve manier in contact met initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen. Samen creëren we een groot draagvlak voor een warm welkom aan mensen op de vlucht.

In de bloemetjes

Iedereen die een gastvrij initiatief indient, maakt kans op een Gastvrije Award (incl. een ondersteuning van 1000 euro). In het voorjaar buigt een jury zich over de ingediende initiatieven en kiest daar per categorie een winnaar uit. Daarnaast kan iedereen stemmen voor zijn of haar favoriete initiatief, dat dan de publieksprijs wint. Lees hier het wedstrijdelement.

Bekijk hier de genomineerden van de vorige editie

Bekijk hier de winnaars van 2016-17